”Johtaminen on merkitysten rakentamista”
Tammikuun lopussa Educan yhteydessä pidetyssä Suomen Rehtorit ry – Finlands Rehtorer rf vuosikokouksessa sain kokousväeltä kahden vuoden jatkoajan puheenjohtajana. Kiitollisena luottamuksesta ja nöyränä saamastani yksimielisestä valinnasta lupaan tehdä parhaani suomalaisen koulun rehtorin ja koulunjohtajan asioiden ajamiseksi, koulutusjärjestelmämme korkean laadun turvaamiseksi ja erilaisten yhteistyötahojen kanssa tehtävän yhteistyön eteenpäin viemiseksi. Vuosikokouksessa lupasin tulla aina alueyhdistysten vieraaksi, kun vaan kysytään.
”Johtaminen on merkitysten rakentamista” totesi lehtori Jenni Airaksinen Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta Kunnallisalan Kehittämissäätiön tilaisuudessa Helsingissä helmikuun alussa. Hänen mukaansa nyt on aika tehdä paikallisen vaikuttamisen ja johtamisen tarinat uudelleen. Ihmiset uskovat tarinoita, joissa on tuttujen paikkojen historiaa, yhteisiä kokemuksia ja yhteistä muistivarantoa. Jenni Airaksisen mukaan jokainen toimija voi olla vaikuttava tarinoitsija. Esityksensä lopussa Airaksinen kysyi yleisöltä, millaista tarinaa paikka(kunta) itsestään kertoo ja millaista tarinaa itse ajattelit ympäristöllesi kertoa?
Jokainen rehtori voi mielestäni tarttua helposti Jenni Airaksisen ajatuksiin. Me rehtorit jos ketkään omaamme valtaisan määrän aineksia paikallisiin tarinoihin. Koulut ovat kautta aikain merkinneet valtavasti ihmisille – niin oppilaille kuin vanhemmille sekä lähiympäristölleen. Koulut eivät ole kasvattaneet pelkästään nuoria vaan koulut ovat olleet vanhemmille verkostoitumisen, keskustelujen ja vaikuttamisen paikkoja. Mielestäni tämä vain on vahvistunut ja laajentunut nykypäivänä: aktiiviset vanhempainyhdistykset, kodin ja koulun vahva yhteistyö, oppilas- ja opiskelijakuntien aktiivinen toiminta, moniammatillinen yhteistyö, työelämäyhteydet, eri oppilaitosten kanssa tehtävä yhteistyö, kansainväliset kontaktit. Otetaan tämä vuosi ensimmäiseksi koulujen uusien tarinoiden vuodeksi!
Muistakaa ystävät ja kollegat nauttia tulevan kevään aurinkoisista päivistä – ja niistä muistakin!
Varapuheenjohtajan kynästä
Suomen Rehtoreiden vuosikokous pidettiin Educa-messujen yhteydessä Helsingissä pe 23.1.2015. Vuosikokouksen yhteydessä valittiin myös uusi hallitus alkaneelle vuodelle. Uusia kasvoja hallituksessa ovat Mika Luukkonen Lappeenrannasta, Marko Nevalainen Vieremältä sekä hallitustyöhön palaava Veli-Matti Hakanen Turusta. Uusina varajäseninä hallitukseen tulivat valituksi Susanna Savander Mikkelistä, Anne Laatikainen Hämeenlinnasta sekä Pertti Tuomi Keravalta. Onnea kaikille valituille!
Uusi vuosi – uusi organisoituminen
Vuosikokouksessa hyväksytyn toimintasuunnitelman mukaisesti järjestössämme otetaan iso askel jaetun johtajuuden ja tiimimäisen organisoitumisen suuntaan. Alkanut vuosi on ensimmäinen, jolloin kustakin järjestötyön tehtäväkokonaisuudesta vastaa erikseen nimetty hallituksen jäsen oman työryhmänsä kanssa. Hallituksen järjestäytymiskokouksessa tehtävät päätettiin jakaa seuraavalla tavalla:
1. Edunvalvonta ja palvelussuhteen ehdot, Vesa Rinta-Säntti (OJN)
2. Koulutuspolitiikka ja asiantuntijuus, Päivi Laukkanen (OJN)
3. Henkilöjäsenasiat, Kimmo Salokangas
4. Järjestötoiminta, Hannu Ollikainen (OJN)
5. Viestintä, Mika Luukkonen
6. Koulutustoiminta, Kaisa Isotalo (OJN)
7. Talous, Heikki Hirvonen
8. Kansainvälinen toiminta, Marko Nevalainen
9. Verkostoituminen ja yhteistyötahot, Veli-Matti Hakanen (OJN)
Opetusalan johdon neuvottelukunnassa (OJN) toimivat puheenjohtajiston lisäksi yllä merkityt hallituksen jäsenet.
Valoistuvia kevättalven päiviä odotellen!
Jäsenmaksu vuodelle 2015
Jäsenmaksut on lähetetty tiistaina 10.2. sähköpostilla niille jäsenille, joiden sähköpostiosoite meillä on jäsenrekisterissä. Mikäli et jostain syystä ole saanut jäsenmaksua niin ole pikimmiten yhteydessä järjestösihteeriin.
EDUCA:n palautekyselyn voittajat on arvottu
SURE24h Campin yhteydessä arvottiin Educan palautekyselyyn vastanneiden kesken kaksi palkintoa. Vastauksia saatiin kaikkiaan 80 kpl. Se on todella hienoa määrä. Kiitos kaikille vastanneille. Onnettarena toimi Riitta Liias-Lepistö Keski-Pohjanmaan Rehtoreista. iPad Air 64 GB:n voitti Ilpo Ahlholm ja Edulutionin 3 tunnin koulutuspaketin Jyrki Lihr.
Voiko viestinnässä onnistua?
Siihen ainakin uskomme SUREn hallituksessa, jossa työryhmä on työstänyt uutta viestintästrategiaa SUREn 24 Campilla. Aivan tyhjästä suunnittelua ei ole tarvinnut aloittaa, sillä SUREn edellinen hallitus on jo luonnostellut pohjapaperin suunnittelun tueksi.
SUREn uudessa hallituksessa viestintä on määritelty yhdeksi painopistealueeksi, joka on minun vastuullani. Hallituksen keskuudessa viestinnän työnjako täsmentyy tämän vuoden aikana.
Olemme pohtineet, millä tavalla tavoitamme eri kanavien kautta jäsenistöä mahdollisimman laajasti ja pystymme nostamaan meille rehtoreille tärkeitä asioita esille paitsi jäsenistön keskuudessa niin myös viestiä niistä ulkopuolisille.
Meille tärkeitä asioita ovat mm. oikea-aikainen ja kiinnostava viestintä mm. yhdistyksen omien kotisivujen kautta. Kotisivujen ohella kehitämme säännöllisesti ilmestyviä sähköisiä jäsentiedotteita ja REXI-lehteä. Sosiaalisen median kautta haluamme muistuttaa ja nostaa esille meille ajankohtaisia koulutusasioita.
Viestintä on vuorovaikutusta ja haluamme synnyttää aktiivista vuoropuhelua jäsenyhdistysten, yksittäisten jäsenien ja hallituksen kesken. Tärkeä osa vuorovaikutusta on asioiden valmistelun läpinäkyvyys: haluamme laajasti kuulla jäsenistöä jo asioiden valmisteluvaiheessa aina, kun se aikataulullisesti on mahdollista.
Toivomme teiltä jäseniltä rakentavaa palautetta, hyviä ideoita ja aktiivisuutta hallituksen suuntaan. Yhdessä parannamme SUREn näkyvyyttä ja teemme toimintaamme tunnetuksi!
Mika Luukkonen
hallituksen jäsen, vastuualueena viestintä